Vanilla Moon Books

September 28, 2015

vanilla moon books 1 elitereDe Vorbă cu Adela de la Vanilla Moon Books

Cu puțin timp în urmă am descoperit canalul de Youtube al Adelei de la Vanilla Moon Books prin intermediul scriitorului Oliviu Crâznic, a cărui carte, Ceasul Fantasmelor, era amintită într-unul din filmulețele ei. Am urmărit cu interes mini-recenziile din vlog și am fost impresionată de stilul dezinvolt al Adelei de a vorbi în fața camerei și de vocea ei dulce și copilăroasă. Apoi i-am vizitat blogul (Vanila Moon Books), care, atât prin designul  său magic, cât și prin conținut, te va purta într-o lume fantastică.

*

Cum s-a născut pasiunea ta pentru lectură?

Adela: Nu ştiu dacă se mai practică acum, dar pe vremea când m-am născut, unii părinţi le puneau în faţă bebeluşilor mai multe obiecte. Se spunea că obiectele alese de copil vor arăta ce va aprecia mai târziu, în viaţă. Eu am întins mâna spre un creion şi o carte. Toate astea mi le-a povestit mama când deja eram cititoare convinsă şi făceam încercări de poezii sau romane. Dar ca să îţi răspund concret la întrebare, am început să citesc de la 6 ani şi jumătate, după ce am învăţat singură să citesc. Toţi membrii familiei citesc şi mi se părea un mod firesc de a petrece timpul liber.

Cum ai descoperit comunitatea BookTube?

Adela: Acum vreo patru ani, cred, a distribuit cineva pe Facebook un clip amuzant al lui CassJayTuck, o parodie despre poziţiile de citit. Am dat „Subscribe” ca să fiu la curent cu ce videoclipuri mai face şi am început să o urmăresc constant, recenzia ei video m-a făcut să citesc The Fault in Our Stars când la noi nu se făcea încă vâlvă în jurul ei. Apoi, am descoperit treptat şi alţii care făceau clipuri despre cărţi şi am început să îmi doresc tot mai mult să vreau şi eu să fac asta.

Îmi place foarte mult sistemul tău de rating pentru cărțile citite – de la o floare de vanilie la cinci. A existat vreo carte care nu a meritat nici măcar o floare?

Adela: Da, din păcate se publică multe cărţi proaste şi inevitabil, am dat şi peste aşa ceva. E nevoie şi de ele câteodată, măcar să îţi aminteşti cum să le apreciezi pe cele excepţionale. Am un raft pe Goodreads cu cărţi pe care le-am considerat o pierdere de vreme, dacă sunteţi curioşi.

Între o carte clasică și una dintr-un gen cu mai multă priză la public (fantasy, aventură, mister, Young Adult Fiction) ce ai alege să recenzezi?

Adela: De regulă, nu scriu recenzii la clasici. Despre ei s-a vorbit atât de mult, încât e cam greu să spui ceva cu adevărat nou. Mă rezum doar să îmi expun părerea în câteva vorbe in clipurile în care vorbesc despre lecturile lunare. Cărţile cu priză la public le recenzez dacă am multe de spus despre ele sau dacă le-am primit de la autori/edituri/librării/companii de promovare. Dacă nu, ajung şi ele tot în clipurile lunare. Citesc cel puţin 5 cărţi pe lună şi nu îmi ajunge timpul să filmez câte un clip pentru fiecare.

Care este autorul tău preferat?

Adela: Agatha Christie. O iubesc atât de mult pe scriitoarea asta, încât am ales-o ca subiect pentru atestatul la limba engleză. A avut o viaţă extraordinară şi mă fascinează tare mult. Am în plan un clip în care vorbesc despre ea.

Am înțeles din Q&A-urile de pe canalul tău  că ești studentă la Farmacie. Cum reușești să împaci facultatea cu pasiunea ta pentru lectură? 

Adela: Nu e nevoie să le împac, din fericire nu se ceartă una cu alta. Îmi iubesc facultatea, iubesc lectura şi faptul că iau o pauză din învăţat ca să citesc îmi dă apoi spor să învăţ. M-am obişnuit să îmi inchei ziua măcar cu câteva pagini dintr-o carte, oricât de ocupată aş fi.

Ai vreun motto după care te ghidezi în viață?

Adela: “Be yourself; everyone else is already taken.” ― Oscar Wildevanilla moon books 2 elitere

Și ultima întrebare. De ce ar trebui să te urmărească iubitorii de lectură pe Youtube sau să îți citească recenziile de pe blog?

Adela: Sunt întotdeauna sinceră în părerile pe care le exprim, atât pe YouTube, cât şi pe vlog şi mă bucur că am reuşit să stabilesc o legătură destul de strânsă cu oamenii care mă urmăresc şi au încredere în recomandările mele. Pe lângă cărţile în jurul cărora se face vâlvă, citesc şi cărţi mai puţin cunoscute şi care de foarte multe ori sunt mai bine scrise sau cu subiecte mai neobişnuite. Pentru că abordez aproape toate genurile de literatură (mai puţin non-ficţiune), este câte ceva pe placul fiecăruia.

by Alina Andreea Cătărău

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

One Response to Vanilla Moon Books

  1. Winter Reading Challenge | eLitere on December 1, 2017 at 8:08 am

    […] pentru lunile de iarnă. Dragilor, Alina a găsit provocarea pe contul de youtube al Adelei (Vanilla Moon Books) și s-a gândit că putem încerca și noi ceva asemănător. Urmează să-i aleg și eu câteva […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *