Rochia cea nouă

February 27, 2014

rochia cea nouaRochia cea nouă (The Clothes On Their Backs, publicat în 2008 și câștigător al Premiului Booker) este un roman scris de autoarea britanică Linda Grant, în care ne este prezentată viaţa unei tinere sensibile, care doreşte să-şi regăsească identitatea şi să afle secretele familiei ei.

Vivien Kovaks face parte dintr-o familie de evrei unguri care a emigrat în Marea Britanie la începutul celui de-al doilea Război Mondial, stabilindu-se la Londra. Vivien locuieşte în Benson Court alături de părinţii ei, și are o viaţă monotonă, aceştia preferând să se izoleze de lume şi să trăiască o viaţă liniştită. „Părinţii mei m-au crescut să fiu un şoarece. Din recunoştinţă faţă de Anglia, ţara care îi găzduise, au ales să fie oameni-şoareci…”​ (p. 88).

Tânăra este nepoata lui Sándor Kovacs, un baron binecunoscut pentru afacerile sale necurate, care şi-a construit averea pe baza chiriaşilor săi de culoare. Vivien l-a văzut pentru prima dată când avea zece ani, iar imaginea lui a marcat-o pentru multă vreme. „Acesta purta un costum de mohair albastru electric, pantofi negri de piele întoarsă cusuţi manual, iar la mâna lui lucea un ceas cu brăţară de diamante”  (p. 41).

Peste ani, la puţin timp după moartea stupidă a primului ei soţ, Vivien se întâlneşte accidental cu unchiul Sándor, într-un parc. Intră în vorbă cu el, adoptând un nume fals. După ce află că tânăra  era şomeră, Sándor îi cere lui Vivien să-l ajute în redactarea unei cărţi despre viaţa lui. De aici încolo, viaţa protagonistei devine mai palpitantă, petrecându-şi câteva ore pe zi ascultând, întrebând, înregistrând şi scriind diferite secvenţe şi amintiri din viaţa controversatului om de afaceri evreu. Oare ce va afla Vivien despre trecutul familiei ei, care i-a fost ascuns timp de douăzeci şi cinci de ani şi cum o va ajuta să descopere adevărul despre unchiul său?

​Stilul cărţii este accesibil, autoarea utilizează destul de multe detalii, iar evenimentele importante sunt amintite de mai multe ori pe linda grantparcursul firului narativ. Linda Grant face referiri cu privire la cel de-al doilea Război Mondial, la viaţa evreilor din lagărele de concentrare, la Liga Antinazistă, dar fără a transforma cartea într-un tratat de istorie sau într-unul ideologic. Mai sunt amintite şi anumite aspecte despre felul în care trăiau tinerii în anii ’70 şi despre modă.

​În concluzie, prin intermediul rochiei celei noi, Vivien face o retrospecţie asupra întregii sale vieţi. Ea vede hainele ca pe nişte măşti. Hainele, la fel ca măștile, odată ce le porți, devin o parte din tine.

by Alina Andreea Cătărău

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *