Profesori și elevi

August 24, 2015

profesori si elevi elitere

Identificaţi influenţele externe exercitate asupra relaţiilor interpersonale profesor – elev.

Calitatea relaţiilor dintre profesor şi copii influenţează semnificativ climatul educaţional din clasă. Profesorii sunt nevoiţi să conştientizeze influenţa pe care o exercită asupra elevilor şi trebuie să o folosească în mod pozitiv. Calitatea relaţiilor cu profesorul influenţează performanţele academice şi comportamentele copiilor. Dar în relaţiile interpersonale profesor – elev intervin alţi factori din exterior care îşi pun amprenta asupra lor.

Relaţiile dintre elevi reprezintă una dintre influenţele externe. În clasa de elevi apar o serie de relaţii şi interacţiuni din care elevul dezvoltă o serie de norme şi valori; vorbim despre simpatii şi antipatii şi comportamentul este influențat de către colegii de aceeaşi vârstă. Să nu uităm că nu doar colegii se influenţează reciproc, ci şi membrii unui grup de prieteni. În multe cazuri, copiii încep să se îndepărteze de adulţi şi să adopte obiceiurile nepotrivite din anturaj, de cele mai multe ori pentru a se asigura că sunt parte din respectivul grup.

Familia joacă un rol important în relaţiile care se stabilesc între profesori şi elevi. Copiii vin la şcoală cu o educaţie primită acasă, cu un set de valori deja înrădăcinat în mintea lor. Mai ales la o vârstă mică, ei tind să imite ce văd la adulţi. Atitudinea părinţilor şi a rudelor apropiate faţă de şcoală, educaţie şi cadru didactic joacă un rol fundamental în construirea caracterului elevului şi a atitudinii pe care acesta o va adopta în relaţia cu profesorul. Religia, clasa socială, prejudecăţile, poate chiar şi simpatiile pentru o anumită ideologie… toate influenţează mai mult sau mai puţin relaţiile care se stabilesc între profesor şi elevi.

by Elena Atudosiei

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *