Notre Dame de Paris (the musical)

February 19, 2014

notre dame de paris

Acum câțiva ani am primit pe email o prezentare Power Point despre catedralele Franței. Pe fundal se auzea o melodie – Les Temps des Cathedrales (Vremea catedralelor) – care mi-a stârnit curiozitatea de a afla cine o cânta. Am căutat-o pe Youtube și am găsit nu doar numele artistului, ci și filmarea integrală a unui musical.

Musicalul Notre Dame de Paris are ca punct de plecare binecunoscutul roman Notre Dame de Paris al scriitorului francez Victor Hugo și a fost pus în scenă pentru prima dată pe 16 septembrie 1998 la Paris.

Acest spectacol în două acte are o distribuție franco-canadiană, muzica fiind compusă de Riccardo Cocciante, iar versurile de Luc Plamondon. Dintre cântăreții care au jucat în acest musical, îi amintim pe: Garou în rolul lui Quasimodo, Hélène Ségara – Esméralda, Daniel Lavoie – Frollo, Bruno Pelletier – Gringoire, Patrick Fiori – Phoebus, Luck Mervil – Clopin și Julie Zenatti – Fleur-de-Lys. De-a lungul timpului s-a mai schimbat distribuțua, dar cea din spectacolul de la Paris este cea mai cunoscută, cel puțin în spațiul francofon.

Nu voi începe să dau detalii despre scenariul spectacolului, deoarece i-aș strica tot farmecul, dar pot spune că punerea în scenă, costumele, dansatorii și cântăreții au știut cum să îmbine culoarea și atmosfera epocii cu o coregrafie inedită și acrobații surprinzătoare.

Scenariul spectacolului coincide destul de mult cu firul narativ al cărții, existând doar câteva diferențe nesemnificative. Un exemplu ar fi faptul că Esméralda din roman era fiica pustnicei de la Tour Roland, răpită și crescută de țigani; în musical aflăm că Esméralda era o țigancă de origine spaniolă (cel puțin așa îi povestea mama ei), care a venit la Paris, pentru o viață mai bună. După moartea părinților ei, a fost crescută de fratele ei Clopin, regele Curții Miracolelor.

Așadar, fie că ați citit romanul lui Hugo și doriți să îl înțelegeți dintr-o altă perspectivă, fie vă plac melodiile franțuzești sau cântăreții menționați mai sus sau din orice alt motiv, eu vă recomand acest spectacol deosebit.

by Alina Andreea Cătărău

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *