Muzica Regelui

May 11, 2014

muzica regelui

„În contextul vieții de atunci, de imediat după război, muzica trebuie că însemna ceva cu totul ieșit din comun pentru Majestățile Lor. Nu numai o sursă de frumos sau de artă pentru care aproape toți avem slăbiciune, ci un fel de a se regăsi, de a-și vindeca sufletul, de a se cunoaște mai bine pe sine și unul pe celălalt”, scrie Principele Radu în broșura bilingvă ce însoțește CD-ul Muzica Regelui (proiect Jurnalul Național și editura Curtea Veche).

CD-ul conține cincisprezece melodii. Melodii preferate de Regele Mihai I și de Regina Ana. Printre ele se numără Marșul Carol I, Poema Română, TangoJalousie”, The best things in life are free, Concertul nr 1 în Mi bemol major pentru pian și orchestră al lui Liszt, Bolero-ul lui Ravel, Simfonia a IX-a, în Re minor, op. 125 de Beethoven.Muzică superbă, ce poate atinge sufletul oricui știe să asculte.

După cum spuneam mai sus, împreună cu CD-ul primim și o broșură în care ne sunt dezvăluite frânturi din viața familiei regale: pribegia după exil, singurătatea, marea plăcere de a asculta Poema Română, seratele și concertele simfonice, slăbiciunea Regelui pentru bomboanele de ciocolată. Muzica stă la rang de cinste. Textul este tradus în limba engleză de către Alystair Ian Blyth. Printre rânduri sunt strecurate poze mai vechi și mai noi, fiecare cu o poveste a ei, dincolo de cuvinte.

CD-ul este de fapt un cadou pentru Rege, acesta împlinind 90 de ani pe data de 25 octombrie 2011. Nu știu cât de multă relevanță a avut această informație pentru cei care au cumpărat și ascultat discul. Pentru mine nu a avut. L-am cumpărat pentru că m-a atras ideea de a avea oricând la dispoziție toate acele cântece pentru a-mi încânta auzul.

Melodiile acestea nu trebuie ascultate pentru că sunt plăcute de familia regală, ci pentru că sunt adevărate capodopere. Melodii care te relaxează sau te provoacă să dansezi, să-ți imaginezi balurile de demult. Sau pur și simplu să asculți și să desoperi acel (alt)ceva special ascuns în propriul sine.

by Elena Atudosiei

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *