L’inoubliable Joe Dassin

December 21, 2014

joe dDe mică am fost fascinată de acordurile melodiei Et si tu n’existais pas și, chiar dacă nu înțelegeam versurile, îmi închipuiam că domnul care cânta era un om în vârstă, care spune povestea vieții sale într-o manieră domoală. Peste ani, am căutat piesa mea preferată pe Youtube și am descoperit cu stupoare că vocea care mi s-a părut cândva foarte matură îi aparținea unui cântăreț încă tânăr, cu păr ondulat și ochi albaștri, îmbrăcat în faimosul său costum alb. Așadar, astăzi voi vorbi despre Joe Dassin. Allons-y!

Joseph Ira Dassin (sau pur și simplu Joe Dassin) a fost un cântăreț american francofon, a cărui carieră muzicală de 15 ani a cunoscut multe suișuri și coborâșuri. Însă când a venit succesul, acesta a adus cu el premii, discuri de aur, apariții la TV, recunoaștere internațională și, nu în ultimul rând, trei concerte pe scena de la Olympia (1969, 1974 și 1979) — L’Olympia fiind renumita sală de spectacole din Paris, unde toți marii cântăreți francezi și francofoni concertează măcar o dată în viață.

Vocea gravă, dar caldă a lui Joe Dassin, originile sale americane și eleganța sa au atras foarte repede curiozitatea publicului iubitor de nou. Repertoriul său este vast, de la melodii country preluate sau adaptate pentru publicul francofon, până la pop și melodii lente de dragoste. Dintre succesele muzicale ale lui Joe Dassin voi aminti: Siffler sur la colline, Les Champs-Élysées, Les petits pains au chocolat, Le Chemin de papa, L’Amérique, Taka Takata, L’été indien, Et si tu n’existais pas, Salut, À toi și bineînțeles că lista poate continua. Mai merită de menționat faptul că Joe Dassin și-a interpretat cântecele și în alte limbi, cum ar fi în germană, spaniolă, italiană, engleză ș.a.

Orice carieră de succes se întreține cu multă muncă, iar Joe Dassin nu a reprezentat o excepție de la regulă. Însă perfecționismul și dedicarea sa l-au făcut să își neglijeze sănătatea; astfel, artistul moare la vârsta de 41 de ani după ce suferă un infarct miocardic. Este înmormântat în cimitirul evreiesc din Hollywood (Hollywood Forever Cemetery) din Los Angeles.joe dassin

Chiar dacă au trecut peste 30 de ani de la moartea lui Joe Dassin, el încă se situează pe poziția a paisprezecea în clasamentul cântăreților cu cele mai multe discuri vândute în Franța, iar fiul său mai mic, Julien Dassin, a creat o comedie muzicală intitulată Il était une fois… Joe Dassin, care cuprinde melodiile celebre ale îndrăgitului artist. Scopul acestui musical este de a omagia memoria tatălui și de a aduce în fața publicului povestea omului din spatele mitului. În plus, în 2013, cântăreața franceză Hélène Ségara a lansat albumul Et si tu n’existais pas în duet virtual cu Joe Dassin, dar se pare că acest proiect nu a avut acordul fiilor artistului. Cu toate acestea, albumul s-a bucurat de un mare succes, deoarece a primit un disc de platină la câteva săptămâni de la apariție.

by Alina Andreea Cătărău

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *