Jucătoarea de go

July 3, 2016

jucatoarea de go elitereAtunci când ne este greu, găsim diferite soluții pentru problemele noastre, căutăm să scăpăm de ele, chiar dacă numai pentru scurt timp. În Jucătoarea de go a lui Shan Sa, modalitatea prin care personajele se regăsesc și găsesc un strop de liniște este jocul de go. Nu pentru el am ales romanul. Nu-mi era cunoscut jocul și nu am fost curioasă să aflu mai multe informații… dar aflăm câteva detalii din text, în timp ce facem cunoștință cu personajele și vedem lumea în care trăiesc.

Romanul e format din multe capitole scurte, în care povestea este spusă de două personaje: un bărbat, militar japonez, și o femeie, o elevă chinezoaică, jucătoarea ce dă titlul cărții. Vocea ei se face prima auzită, iar noi vedem lumea când prin ochii ei, când prin ai lui. Acțiunea are loc în Manciuria anilor 30, zăbovind destul de mult în piața din O Mie de Vânturi, loc unde se joacă go. Personajele ce-și spun povestea pornesc din țări diferite, cu planuri complet opuse, și se întâlnesc în fața unei table de go. Puține cuvinte sunt schimbate între ei din momentul în care începe jocul și până ajungem la ultima pagină. Dar parcă nici nu au nevoie de mai multe.

Pe de altă parte, cititorilor le este permis să vadă o lume rănită de război, în care moartea și sângele devin prezențe constante, dar și lumea interioară a celor doi jucători. Tocmai această dimensiune m-a fermecat, modul în care ei analizează evenimentele în care sunt implicați, dar mai ales felul în care li se leagă gândurile și sentimentele de joc și mai apoi de prezența celuilalt. Ei trăiesc, pur și simplu, zi după zi, întâlnire după întâlnire. Situația devine tot mai grea, până în momentul în care nu mai poate fi ignorată. Și-apoi… ce vor face? Asta veți afla singuri.

Manciuria devine treptat o imensă tablă de joc. Nu contează cine va câștiga, ci ceea ce se întâmplă în timpul jocului. E mult prea ușor să uităm că un conflict nu înseamnă confruntarea a două nume, a două entități abstracte. Cuvintele personajelor ne amintesc de bucurii mărunte, de dorințe și suferință. Chiar și atunci când este anunțat un câștigător al unui joc plin de cruzime, cei care au fost sacrificați nu se mai întorc. Pentru familiile celor doi, rămân în urmă impresii și obiecte. Pentru noi rămâne o poveste… frumoasă, dar tristă. Lectură plăcută!

by Elena Atudosiei

Tags: , , , , , , , ,

One Response to Jucătoarea de go

  1. First Book Tag | eLitere on July 3, 2016 at 6:59 am

    […] Jucătoarea de go July 3, 2016 […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *