Jocul de rol

July 15, 2015

jocul de rol eliterePentru aplicarea metodei inductive am ales o lecţie de literatură română, şi anume discutarea textului O scrisoare pierdută de IL Caragiale. Jocul de rol va fi folosit pentru facilitarea predării inductive a noţiunii de comic, ajutând în acelaşi timp elevii să înţeleagă mai bine textul dramatic.

Tip de lecţie: predare – învăţare

Titlu: O scrisoare pierdută, IL Caragiale – Sursele comicului

Manual: Limba română, manual pentru clasa a VII-a, editura Humanitas

Resurse: – număr elevi: 30

– clasă omogenă, capacităţi apropiate de învăţare

Timp: 20’ din 50’ vor fi alocate jocului de rol

Obiective: O1 – să identifice tipurile de comic

O2 – să citească într-un mod adecvat textul dramatic

Pentru o bună desfăşurare a lecţiei, profesoara discută in prealabil cu elevii cărora li se vor distribui rolurile: Ştefan Tipătescu, Agamemnon Dandanache, Zaharia Trahanache, Tache Farfuridi, Iordache Brânzovenescu, Nae Caţavencu, Ghiţă Pristanda, cetăţeanul turmentat şi Zoe Trahanache. Tuturor elevilor li se va cere să citească piesa în întregime, iar aceştia nouă vor primi fragmente din cele patru acte pe care le vor prezenta în faţa clasei. Deşi nu va trebui să fie învăţat pe de rost, elevii sunt încurajaţi să se întâlnească şi să repete punerea în scenă a textului. Se urmăreşte o reprezentare cât mai fidelă a piesei de teatru. Băncile vor fi aşezate în semicerc pentru ca spaţiul din mijloc să rămână liber pentru “actori”. Restul elevilor trebuie să urmărească piesa cu atenţie.

Este o metodă activă şi amuzantă de a preda o operă aparţinând genului dramatic, iar elevii vor putea învăţa cu uşurinţă, distrându-se. Eventuale ezitări sau greşeli minore nu vor fi un impediment în transmiterea şi receptarea mesajului de către elevi.

După ce piesa s-a încheiat, urmează o discuţie despre comic şi sursele acestuia. Se va observa faptul că râsul nu a fost stârnit doar de ceea ce a fost spus. Vor fi identificate în urma jocului tipurile de comic: de caracter, de nume, de limbaj, de intenţie, de situaţie, de moravuri. Sfârşitul piesei contribuie de asemenea la formarea comicului.

Mulţumită jocului de rol, elevii vor percepe mai uşor distincţia dintre esenţă şi aparenţă. Prin această metodă de predare pot fi redate subtilităţile comportamentale ale personajelor, oferind spectatorului o cale de a pătrunde dincolo de ce se vede.

În fine, elevii vor observa cât de importantă este punerea în scenă a textului dramatic, respectând didascaliile şi dinamica dintre personaje. Fiecare copil va putea compara reprezentaţia colegilor cu ce şi-a imaginat atunci când a citit textul; va descoperi că punerea în scenă depinde de viziunea regizorului şi a actorilor.

by Elena Atudosiei

Tags: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *