Concert în memoria unui înger

February 21, 2014

Concert in memoria unui ingerUneori, când vreau să citesc ceva și nu știu ce să aleg, un titlu cu o sonoritate plăcută poate câștiga întâietate, chiar dacă inițial nu am acordat atenție autorului. Așa am ajuns să optez pentru volumul Concert în memoria unui înger al lui Eric-Emmanuel Schmitt… sau Decalajele iubirii (un alt titlu despre care scriitorul afirmă că ar fi fost potrivit).

Și nu e vorba de vreun roman de dragoste plictisitor; nici măcar nu e un roman. E vorba de patru nuvele (Criminala, Întoarcerea, Concert în memoria unui înger, O iubire la Elysée) și – un mare plus – fragmente din jurnalul lui Schmitt din perioada în care lucra la carte. Nu știam de existența lor, deci au reprezentat o surpriză mai mult decât plăcută, așa cum cred că vor fi percepute și de către ceilalți cititori, mai ales cei care cochetează cu scrisul. Vedem care au fost intențiile autorului, ce a simțit când a creat personajele, cât de mult control are asupra lor (sau cum îi dictează personajele să le descrie viața), care au fost sursele de inspirație și la ce s-ar aștepta din partea cititorilor.

Inițial am avut dubii, neștiind dacă se merită sau nu să încep volumul, și asta din cauză că acele câteva rânduri de pe copertă, care ar trebui să surprindă esența textelor, nu oferă o imagine clară asupra a ce urmează să citim. Nu voi încerca să rezum nuvelele pentru că le-aș fura din farmec, dar pot să spun că sunt genul de scriere care te seduce și care-ți rămâne în minte mult timp după ce lectura s-a sfârșit. Sunt texte pe care le simți; nu se întâmplă cine știe ce, dar avem ocazia să plonjăm în cele mai adânci colțuri ale conștiinței umane. Fără a folosi un ton moralizator, Schmitt ne provoacă să ne autoanalizăm faptele și consecințele care le-au urmat.

De unde titlul volumului? E dat de nuvela care are ca punct de plecare concertul În memoria unui înger. E povestea lui Chris și a lui Axel (duc cu gândul la Cain și Abel), a demonului și a îngerului. Rolurile vor fi inversate, tinerii ajungând să se distrugă reciproc; și totuși nu putem decide cu ușurință cine are cea mai mare parte de vină… Chris, care a greșit enorm și apoi a regretat? Sau poate Axel, care caută răzbunare și nu reușește să ierte decât în ultimele momente de viață? E ca un cerc vicios; cei doi se schimbă, dar opoziția rămâne aceeași, fiecare detestând în celălalt ceea ce recunoaște din propria personalitate. Concertul e în memoria inocenței care odată pierdută nu mai poate fi recuperată, în memoria îngerului ucis de ură.

Protagoniștii (asasini, în sens propriu sau metaforic) par să fie oameni decupați din viața de zi cu zi, dar puși în situații limită; trecând prin experiențe ce la schimbă viața, aceștia fie obțin mântuire, fie sunt damnați. Tema mântuirii și imaginea Sfintei Rita, patroana cazurilor disperate, sunt elemente care unesc cele patru nuvele. Pe lângă acestea, fiecare text abordează tema iubirii din diferite puncte de vedere: sentimente bolnăvicioase, dragostea părintească, între prieteni și între soți.

Eric-Emmanuel-Schmitt

Simplitatea aparentă a textelor, presărata ici-colo cu umor, ascunde durere, tristețe, regrete și ridică întrebări pentru care suntem lăsați să găsim singuri răspunsuri. Cum putem ști cu adevărat dacă avem în totalitate control asupra propriilor vieți sau dacă predestinarea își spune cuvântul și nu putem schimba nimic din ceea ce va fi? Personajele au posibilitatea să decidă calea pe care o vor urma, dar răul odată făcut nu mai poate fi șters. Greg poate fi un tată și un soț mai bun, dar nu va mai recupera timpul pierdut; cât despre Catherine și Henri, aceștia ajung să realizeze în momente diferite că se iubesc și relația lor ajunge să fie distrusă.

Schmitt reușește să surprindă complexitatea sufletului uman prin personajele sale și prin situațiile în care le pune. Un om nu este doar bun sau în totalitate rău și uneori nu putem distinge linia ce desparte cele două extreme. Binele unuia poate însemna suferința altcuiva. Oricine e liber să decidă cum își trăiește viața, dar trebuie să fie conștient că fiecare faptă are consecințe care-l vor afecta pe el și pe cei care îl înconjoară. Se resimte un mesaj cu tentă religioasă, dar cititorul nu va fi sufocat sau obligat să acționeze într-un anume fel. Este doar provocat să analizeze aceste probleme după ce a întors și ultima pagină a cărții.

Interviu cu autorul: despre dragoste

by Elena Atudosiei

Tags: , , , , , , , , , ,

One Response to Concert în memoria unui înger

  1. Domnul Ibrahim si florile din Coran | eLitere on March 30, 2014 at 2:40 pm

    […] poveștile lui Schmitt am mai vorbit. La fel ca prima dată, am fost plăcut surprinsă de modul în care scrie, de […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *