Albastru pur

February 16, 2014

albastru pur

Albastrul din vis este luminos. Foarte viu. Dar este luminos și în același timp întunecat. Nu știu termenii tehnici prin care să-l descriu. Reflectă multă lumină. Este frumos, dar în vis mă întristează. Și mă și înalță. E ca și cum culoarea ar avea două fațete. (p 57, Polirom 2011).

În 1997, Tracy Chevalier a debutat cu romanul Albastru pur, considerat de Publishers Weekly „un fenomen editorial”. Și pe bună dreptate; este o carte care mi-a depășit așteptările și m-a fascinat încă de la primele rânduri citite.

Primul lucru pe care am vrut să-l aflu a fost de ce „albastru”?! Și de ce „pur”?! Albastrul simbolizează tristețea (motiv ce persistă în întreaga poveste). Dar reprezintă și un fel de contradicție între excitație și calm; este lumină și întuneric. Culoarea apare obsesiv de la prima până la ultima pagină, parcă amintind mereu de dualitatea pe care o întâlnim pretutindeni în viață. Și mai interesantă este simbolistica titlului original: The Virgin Blue… „albastrul pur al Fecioarei”. Imaginea Fecioarei care suferă este omniprezentă. Traducerea titlului în română a dus la pierderea conotației religioase.

Albastru pur este un roman istoric în care sunt aduse împreună numeroase teme: religia și superstițiile, legătura trecut-prezent, redescoperirea originilor și a legăturilor de sânge, iubirea, misterul. Fiecare cititor va găsi cel puțin un punct de interes. Sunt prezentate două povești ale unor femei născute la o distanță de 500 de ani: Isabelle de Moulin și Ella Turner (sau Tournier). Isabelle (poreclită La Rousse, Roșcata, datorită părului ei roșu) trăiește în secolul al XVI-lea și este privită cu neîncredere în comunitate din cauza legăturii cu Fecioara. Propriul soț va ajunge să o acuze de vrăjitorie. Câteva secole mai târziu, Ella (americancă de origine franceză) se mută cu soțul ei din SUA în Franța și, din dorința de a se integra printre oamenii bănuitori din Lisle-sur-Tarn, încearcă să afle mai multe despre trecutul familiei Tournier. Ajunge treptat să descopere secrete mult timp ascunse, aflate în strânsă legătură cu viziunile care o tulburau și în care apărea culoarea albastră. În același timp, își reevaluează propriile sentimente și viața i se schimbă.

tracy chevalier

Cele două fire narative pornesc paralel, pentru ca apoi să se unească din ce în ce mai mult până când nu mai pot fi separate. Curg împreună, provocându-te să descoperi singur tragedia trecutului și promisiunea viitorului. Odată prins în lectură, cu greu lași cartea din mână. Tracy Chevalier știe să-și țină cititorii cu sufletul la gură, să-i facă să vizualizeze ținuturile și satele descrise și să trăiască alături de personaje.

Peste povestea Isabellei tronează o atmosferă apăsătoare, ce prevestește chin și durere. Viața ei nu e nici ușoară și nici fericită. În comparație cu ea, problemele Ellei par aproape triviale. Au fost momente când nu am înțeles de ce Ella se comporta într-un anumit fel, devenind un personaj iritant. Sau dacă era neapărat nevoie să fie adăugat un adulter aparent fără rost în poveste. Dar nimic nu e lăsat la voia întâmplării, orice detaliu are rostul lui. La fel se întâmplă și în cazul modului în care se realizează narațiunea: persoana a III-a pentru secolul al XVI-lea și persoana I pentru perioada contemporană, Ella fiind cea al cărei punct de vedere ne este prezentat. Explicația acestei alternări e oferită în epilog.

the virgin blueEste descris conflictul dintre catolici și adepții calvinismului. Este menționat masacrul din noaptea Sfântului Bartolomeu, persecuțiile care i-au urmat ducând la emigrarea multor hughenoți. Este subliniată cu mare grijă legătura dintre religie și superstiții, care rămân undeva în subconștientul uman și persistă peste veacuri. Cel mai bun exemplu este familia Tournier, aparent înflăcărată mărturisitoare a Adevărului. Hannah Tournier se închină mereu lângă vatră, locul unde se credea că ar sălășlui spiritele ce protejează casa. În numele acestor vechi credințe, Tournierii nu se dau în lături nici de la sacrificarea propriilor copii și îngroparea lor sub vatră. Conduși de superstiții și fanatism, cruzimea oamenilor nu cunoaște limite.

Ca ultim punct, îndreptându-ne atenția spre protagonistele noastre, vă spun că Ella va avea parte în cele din urmă de un final fericit alături de copilul ei și de bărbatul iubit. Dar soarta Isabellei după ce își pierde fata rămâne un secret pierdut în negura timpului. La Rousse rămâne învăluită într-o umbră de mister. Oricum, finalul în sine nu este atât de important. Ceea ce contează cu adevărat s-a lăsat descoperit de noi înainte să întoarcem ultimele pagini.

by Elena Atudosiei

Tags: , , , , , , ,

One Response to Albastru pur

  1. The Name Game Book Tag | eLitere on October 23, 2017 at 11:38 am

    […] – Albastru pur de Tracy Chevalier. Aici am avut mult mai multe opțiuni, dar am ales romanul lui Tracy Chevalier […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *