Adio, doamnă!

December 5, 2015

adio doamna elitereDespre maestrul Tudor Gheorghe voi scrie întotdeauna cu plăcere, deoarece fiecare spectacol al domniei sale este realizat cu multă dedicare și iubire pentru cultura română care ne definește, dar care nu este atât de accesibilă din cauza lipsei interesului pentru promovarea ei la nivel de mase. Fără a fi totuși elitist, sau cel puțin n-am sesizat eu acest lucru, Tudor Gheorghe aduce pe scenele țării spectacole dedicate unor poeți ca Grigore Vieru sau Mircea Micu,  anotimpurilor, folclorului adevărat, muzicii lăutărești sau reînvie anumite perioade istorice precum perioada interbelică sau aduce un omagiu victimelor Revoluției din 1989 în concertul Degeaba …?!

Spectacolul Adio, doamnă! este închinat anilor 20-30 sau, dacă vreți, întregii perioadei interbelice cu tangourile, romanțele și cântecele lăutărești care răsunau în restaurantele și cârciumile bucureștene de odinioară. Aceste melodii sunt reorchestrate de compozitorul și dirijorul Marius Hristescu, însă nu fără a păstra amprenta acelei epoci pierdute. Prin acest spectacol, maestrul readuce la viață cântecele lui Jean Moscopol, Titi Botez, Cristian Vasile sau Zavaidoc, pe care nu multă lume de vârste apropiate de a mea ar mai fi interesată să le descopere.

Fiecare persoană are gusturile sale muzicale și nu am nicio problemă cu asta, însă… nu știu ce este cu această muzică interbelică sau poate felul de a interpreta al lui Tudor Gheorghe este magic, deoarece pur și simplu simți că timpul stă în loc pentru două ore și parcă te afli în Bucureștiul de altădată și vezi trăsurile sau automobilele oprind în fața Restaurantului Capșa sau îi vezi pe scriitorii interbelici, pe care i-ai studiat la facultate, discutând la mese despre cultură și politică sau scriind câte ceva în timp ce își sorbeau cafeaua sau serveau o gustare. Ascultând versurile înflăcărate sau pe cele de inimă albastră, am observat cât de frumoase și decente erau; de exemplu, cântărețul dorea doar să fure o sărutare de la fata pe care o iubea.

Adio, doamnă! a fost un spectacol minunat, care aproape m-a făcut să îmi doresc să fi trăit în Perioada Interbelică, însă orori ca cel de-al doilea război mondial și comunismul m-au făcut urgent să mă răzgândesc. Dacă sunteți interesați de cultura și literatura română, vă recomand să mergeți la spectacolele lui Tudor Gheorghe și nu veți regreta.

by Alina Andreea Cătărău

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *