De multe luni mă tot bate gândul să scriu un articol în care să notez câteva păreri despre Internet și despre tehnologiile noi care merg mână în mână cu el. Deși probabil voi supăra persoanele împătimite, sunt sigură că la un anumit punct îmi vor da dreptate. Această idee de articol a pornit de la un filmuleț al lui Matthew Santoro, Things I Can Tell My Grandchildren, în care acesta dă câteva informații despre perioada de dinainte de era noastră plină de telefoane, televizoare și ceasuri inteligente, conexiuni wireless și aplicații pentru orice.
Dacă v-ați născut în anii ’80 -’90 sau mai devreme, veți ști cu exactitate despre ce vorbește el acolo și vă veți întoarce în trecut pentru câteva minute. Deși discursul care începe cu „cât de mult a evoluat lumea de când eram eu copil/adolescent/student…” aparține mai mult părinților noștri, nu putem să nu medităm și noi la felul în care s-a desfășurat copilăria noastră față de cea a puștilor de azi, care trăiesc de mici în lumile virtuale ale jocurilor pe tabletă…
Tehnologia are părțile ei bune. De exemplu, astăzi este mai ușor să călătorești cu mașina în străinătate dacă ai GPS și astfel nu mai pierzi timpul uitându-te pe hărți imense. Sau poți căuta pe Google distanța dintre două orașe, iar rezultatul apare în câteva secunde, ba chiar îți sugerează și traseul pe care să mergi. În această eră, informațiile vin mai repede ca oricând și putem avea acces la ele din orice loc al Terrei cu o conexiune bună la Internet sau putem schimba păreri cu persoane din țări în care nu se știe dacă vom ajunge fizic vreodată. Internetul și tehnologia pot fi unelte folositoare la școală sau facultate, precum filmulețele de pe Youtube ale lui Michael Stevens de la Vsauce, TED Ed, Brit Lab sau Crash Course al fraților Green, dar și aplicații care îi ajută pe elevi să exploreze corpul uman, universul sau fenomenele naturii.
Pe lângă problemele de securitate a datelor sau de protejare a copiilor în mediul online, de care sunt sigură că ați mai auzit și citit, internetul și toate aparatele inteligente duc la dependență – nu ne-am putea imagina o lume fără ele – și prin aceasta ne fac să pierdem timpul în lumea virtuală și să o ignorăm pe cea reală, ne învață să luăm totul de-a gata – căutăm pe Google și totul se rezolvă – și să nu ne mai punem capul la contribuție.
Deși telefoanele și tabletele au opțiunea de auto correct, nu trebuie să ne lăsăm doar în baza lor sau a corecturilor realizate de Microsoft Word sau Grammarly, deoarece gramatica ne ajută să gândim corect, să ne exprimăm concis și să ne structurăm ideile. Această ideie se poate aplica și în cazul calculelor matematice: una este să rezolvi ecuații de gradul doi cu creionul pe o ciornă și alta este să introduci datele într-o aplicație care să îți facă ea calculul.
În ultimul rând, în era noastră agitată ne rămâne puțin timp pentru a ne întâlni cu prietenii, astfel s-au inventat site-urile de socializare, Messenger-ul sau e-mail-ul. Acestea ne dau impresia înșelătoare că suntem mai aproape de cei dragi, însă, dacă stăm să ne gândim mai bine, suntem singuri în fața unui monitor, telefon sau a unei tablete. Nu spun că toată lumea se autoizolează din cauza tehnologiiloir noi, dar în viitor sunt sigură că spre asta se tinde. Gândiți-vă doar la reclamele de pe site-uri care te îndeamnă să lucrezi de acasă pentru o anumită sumă. Deși ar fi mai confortabil să stai un număr de ore în fața calculatorului, omul este o ființă socială, care are nevoie să facă parte dintr-un grup. Cel puțin așa am învățat la școală. Altfel devenim oameni-roboți.
Voi încheia aici, sperând că nu v-am plictisit prea tare cu acest articol, care nu are ca scop decât să vă facă să meditați puțin la părțile bune și la cele mai puțin bune ale internetului și ale aparaturii inteligente. Pentru o viață plină de momente frumoase, uneori trebuie să apăsăm butoanele unnotify, log out și disconnect. Viața nu are cablu de alimentare când rămâi fără baterie.
Image source: 1 – Instant Humour
by Alina Andreea Cătărău