Jurnalul unui vampir

March 17, 2014

0Jurnalulunuivampir10-picDin greșeală… așa a ajuns cartea asta în mâna mea. Am găsit-o aproape pierdută printre volumele masive dintr-o librărie mică acum câțiva ani. Mi-a atras atenția pentru că era o cărțulie elegantă, neagră, cu un liliac anemic pe copertă. Jurnalul unui vampir, scria sub el. Nu chiar cea mai inspirată idee pentru un titlu, dar nu e un jurnal scris de vreun vampir de rând, ci de însuși Contele Dracula (da, mi-a plăcut ideea, m-a făcut curioasă).

Deci… Contele Vladimir Țepeș Nosferatu Barthory Dracula s-a apucat să scrie (și nu numai acest jurnal). De ce? Oferă chiar el răspunsul: De ce fac asta? Pentru că m-am săturat până peste cap de muritorii ăia neînsemnați (începând cu șarlatanul de Stoker), de argații și hamalii din lumea cinematografică și literară care câștigă sume uriașe de bani folosindu-se cu nerușinare de reputația, caracterul și personalitatea mea. Nu vreau să mă las mai prejos; voi, discipolii mei fideli, meritați să știți adevărul (paginile nu sunt numerotate, dar citatul preluat e chiar la începutul cărții). Un pic de invidie, un ego rănit și-avem în față descrierea unui an din viața (?) lui Dracula. Ce pot să spun e că modestia nu prea îl dă afară din… castel; Contele are o părere foarte bună despre propria persoană.

Revenind la ce spuneam mai înainte, când nu-mi este cunoscut numele autorului, titlul și aspectul coperții mă pot determina să răsfoiesc o carte. Cam așa s-a întâmplat și acum… m-au atras coperta și calitatea paginilor. Apoi m-am uitat totuși cu mai multă atenție după numele autorului. Am găsit doar numele editurii Art și semnătura Contelui. E un pseudonim (cred), dar din momentul în care am început să citesc, nu a mai contat cine se ascunde în spatele lui. Voiam demult o asemenea carte pentru că m-am săturat de scriitorii care mai mult își bat joc de ceea ce însemna cândva „vampir”… bine, nu că aici vampirii nu ar fi luați peste picior, dar măcar e amuzant de la început până la sfârșit.

Dracula își așterne gândurile pe hârtie, dar, deși e român (îmi închipui că naționalitatea rămâne valabilă și după moarte), jurnalul a fost scris întâi în engleză și abia apoi tradus; probabil a încercat să intre și să se impună mai repede pe piața internațională… sau s-a plictisit de limba maternă după atâtea secole. Cert e că își cunoaște valoarea ca „brand” și vrea să depășească succesul lui Bram Stoker, pentru care nu simte decât ură și invidie. Și cum atrage cititorii? În primul rând prin aspect: scrisul e „de mână”, foarte elegant; de asemenea, găsim un ghid de identitficare a sângelui bun (format A4, lipit de copertă) și foarte multe ilustrații. E o carte numai bună de admirat, o mică bijuterie.

Cititul ia foarte puțin timp. Aflăm că Dracula ar vrea să scape de influența Mămicii, că încearcă să se lase de supt sânge (bineînțeles, nu reușește; stă mărturie „noaptea de pomină” de Sf Valentin) și că mai tot timpul e bătut la cap de cele trei mirese. Ce altceva? E obsedat de numărat și face tot felul de clasificări, printre care: ce urăște la Van Helsing, top cinci cărți bune (patru sunt scrise de el) și top cinci cărți proaste (inclusiv romanul lui Stoker). Face multe teste (care eșuează) în laborator, inventează sicriul pliabil, oferă instrucțiuni pentru crearea/ purtarea/ controlarea mantiei de lux. În timpul liber se relaxează în sicriul său ultra-modern (dotat cu GPS, internet wireless, minibar etc), căutând online noi iubite sau mirese… de parcă trei nu-i ajung. Îl găsiți pe „domnișoare online”, cu pseudonimul „Drăcușorul Iubăreț”.

Conte, jos pălăria! Dar asta doar pentru că textul e plin de ironie și autoironie; nu cred că produsul final ar fi meritat citit dacă ai fi adoptat un ton sobru. Nu pot spune că jurnalul ar ocupa vreun loc fruntaș în ierarhia cărților mele preferate, dar totuși e o lectură plăcută și (prea) ușoară, numai bună pentru cei care au puțin timp liber la dispoziție. Cât despre mine, am descoperit între timp cărți bune cu și despre vampiri și sunt mulțumită de ele.

by Elena Atudosiei

Tags: , , , , , ,

2 Responses to Jurnalul unui vampir

  1. The Ultimate Book Tag | eLitere on January 23, 2015 at 8:21 am

    […] rather feel their texture and admire the writing (if it has a certain style which stands out, like Count Dracula’s diary) or illustrations, if there are […]

  2. Harry Potter Spells Tag | eLitere on January 31, 2016 at 7:38 am

    […] I don’t know. For some reason, I tend to avoid funny books. The only one that comes to my mind is Jurnalul unui vampir. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *