Instituții private

July 3, 2015

institutii private elitere

Ce riscuri comportă modelul antreprenorial şi economicist de dezvoltare a unui sistem de învăţământ? Numiţi şi explicitaţi trei pericole.

 Modelul antreprenorial şi economicist de dezvoltare a unui sistem de învăţământ, instituţiile private, cele care “sparg” monopolul statului, prezintă câteva puncte slabe:

-cel mai important ar fi problema recunoaşterii diplomelor obţinute în învăţământul pre-universitar sau universitar (situaţie cu care s-au confruntat de exemplu absolvenţi ai Universităţii Spiru Haret). Elevii sau studenţii s-ar putea vedea nevoiţi să urmeze aceleaşi cursuri la o instituţie de stat şi să obţină o nouă diplomă sau să participe la cursuri care vor avea ca finalitatea echivalarea diplomei pe care o au deja.

-instituţiile particulare dispun de fonduri particulare şi de o dotare mai bună decât şcolile de stat. Dar pentru a urma cursurile unei astfel de instituţii trebuie plătite anumite taxe pe care puţini îşi pot permite să le achite. Aceasta duce la scăderea numărului elevilor sau studenţilor care se pot bucura de avantajele oferite de şcolile private.

-instituţiile private primesc un număr mai mic de elevi/studenţi decât cele de stat. Aşteptările sunt mari și se doreşte o bună pregătire pentru viitor a participanţilor la cursuri, acesta fiind şi interesul conducerii instituţiei (se urmărește creşterea prestigiului şi atragerea unui număr mai mare de elevi). Din păcate, situaţia poate sta altfel: există pericolul să se profite de pe urma renumelui pentru a acoperi carenţe. De exemplu, cei mai buni elevi dintr-o clasă (poate chiar olimpici) sunt instruiţi cu seriozitate, pe când colegii lor primesc doar strictul necesar de informaţie (sau, în orice caz, nu o educaţie care să se ridice la nivelul prestigiului şcolii).

Image source: sanfranguy

by Elena Atudosiei

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *