Fii și îndrăgostiți

December 15, 2014

fii_si_indragostiti_-_d_h__lawrenceCronică de familie și bildungsroman. Investigație psihologică, iubire și sexualitate. Contradicții, opoziții, realism și simbolism. Toate acestea – și nu numai – au fost folosite de scriitorul englez DH Lawrence în romanul Fii și îndrăgostiți.

Sons and Lovers a apărut în 1913, fiind al treilea roman al lui DH Lawrence. Este alcătuit din două părți, prima fiind o cronică de familie (îi cunoaștem pe Gertrude și Walter Morel, împreună cu cei patru copii ai lor), iar a doua un bildungsroman (axându-se pe evoluția lui Paul Morel, personajul al cărui nume era folosit inițial ca titlu pentru roman). Avem de-a face cu un studiu al familiei și al claselor sociale, dar și al primelor experiențe sexuale (prezentate printr-un limbaj cuminte și aluzii mai mult sau mai puțin voalate).

Prima mea lectură a cărții a fost în limba engleză și mă gândeam că titlul s-ar traduce „fii și amanți” (aveam să aflu ceva mai târziu că romanul a purtat acel titlu în versiunile anterioare). Mi se părea potrivit mai mult pentru că păstra ambiguitatea variantei englezești. Dar mi-a scăpat un amănunt pe care l-am descoperit pe parcursul lecturii: dacă folosim termenul „amanți”, s-ar putea subînțelege prezența unei relații fizice între fii și mamă. Cu alte cuvinte, ar putea implica ideea de incest, dar relația dintre William și – mai ales – Paul cu Gertrude este pur spirituală. Mai mult, pe parcursul romanului este subliniat de nenumărate ori faptul că Paul și mama lui se comportau ca doi îndrăgostiți („În general, [Paul] nu se dezlipea de lângă mama lui, de parc-ar fi fost doi îndrăgostiți” – p 226).

Plecând de la cele menționate mai sus, ajungem la una dintre temele principale abordate de Lawrence: complexul lui Oedip. Această teorie caracterizează relațiile dintre cei doi fii (William și Paul) și mama lor. Dragostea maternă ajunge să fie sufocantă. Atunci când băieții ajung la vârsta maturității, ei rămân subjugați și nu pot iubi o altă femeie. William se logodește, dar Gertrude Morel nu o acceptă pe fată (superficiala Louisa Lily Denys Western) și tânărul este pus într-o situație care îl distruge: trupul îi aparține logodnicei, dar sufletul e al mamei. Odată pierdută identitatea, William moare. Situația e oarecum diferită cu Paul. Miriam, fata de care se îndrăgostește prima dată, luptă pentru sufletul lui, stârnind gelozia mamei. Cât despre Clara, a doua iubită a tânărului, ea îi oferă pasiune, dar nu reușește să-l posede întru totul, așa cum și-ar fi dorit el. Paul nu găsește împlinire și de multe ori nu știe ce vrea sau ce simte. Atât pe Miriam, cât și pe Clara le iubește, dar le și urăște… o ură pe care o simte uneori și față de mamă. Desigur, nu se compară cu ura pe care o simte pentru tată, pe care vrea să îl bată, ajungând chiar să-i dorească moartea.

Un alt element important care trebuie menționat este dimensiunea autobiografică. Paul Morel este o proiecție a lui DH Lawrence și relația apropiată dintre autor și mama lui stă la baza creării romanului. Situația familiei scriitorului este oglindită de familia Morel: tatăl era miner (și Lawrence descrie aceleași sentimente de ură față de el pe care Paul le încerca pentru Walter Morel), legăturile dintre părinți erau mereu tensionate, mama – deși provenea dintr-o clasă socială superioară soțului – era legată de casă și de creșterea copiilor. Miriam Leivers a fost creată după imaginea lui Jessie Chambers, prima iubită a lui Lawrence, pe care familia lui nu a acceptat-o niciodată. Moartea mamei sons-lovers-d-h-lawrencescriitorului este de asemenea folosită în construirea romanului.

Avem de-a face cu o omnisciență parțială, mai ales în prima parte. În partea a doua predomină punctul de vedere al lui Paul, personaj cu personalitate contradictorie, ceea ce ridică un semn de întrebare în privința credibilității, mai ales când vine vorba de modul în care el vede persoanele care îl înconjoară. Paul este incapabil să se simtă împlinit, să scape de sub influența mamei și să iubească pe altcineva. Oscilează între iubire și ură și judecă mai ales femeile cu care intră în contact prin prisma sentimentelor sale schimbătoare.

Nu pot încheia fără a aminti de atmosfera apăsătoare care te însoțește pe tot parcursul lecturii. Cu o singură excepție: există un fragment diamentral opus față de restul cărții. Paginile 34-35 prezintă imagini superbe, momente de revelație; un al doilea botez în mijlocul naturii. De ce și cum… puteți afla singuri secretul.

Sons and Loverstext online

by Elena Atudosiei

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *