Edvin Marton

June 23, 2015

edvin marton elitere

Un alt creator de crossover-uri, poate la fel de cunoscut și de talentat ca David Garrett, este violonistul ungur Edvin Marton, pe numele său adevărat Lajos Csűry, născut în Ucraina, într-o familie de muzicieni.

La fel ca David Garrett, Edvin Marton a învățat de mic să cânte la vioară, iar talentul său șlefuit de instituții prestigioase precum Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta și Juilliard School of Music  din New York i-a adus premii însemnate, precum Marele Premiu al International Course Competition din Berlin. În perioada de studii de la Juilliard School of Music, Edvin și-a îmbunătățit stilul, trecând de la muzica clasică la crossover, un gen muzical cu mare priză la public. Astfel, prin intermediul muzicii sale originale, violonistul și-a croit propriul drum în această industrie muzicală variată, a vândut peste cinci milioane de albume în toată lumea și a concertat în peste o mie de săli de spectacol emblematice pentru muzica clasică, precum Filarmonica din Berlin, Wiener Stadthalle etc.

Însă Edvin Marton este renumit mai ales pentru colaborările sale cu multipremiați patinatori ca Evgeni Plushenko, Surya Bonaly,Stéphane Lambiel ș.a. pentru Kings on Ice – gale pline de muzică, de culoare și de splendoare, pe care Edvin Marton le-a adus și la București. Tot referitor la patinaj, violonistul și-a interpretat partiturile muzicale și în anul 2006, la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Toronto alături de campioni ai elegantului sport. Totodată, muzicianul ungur i-a purtat noroc și cântărețului rus Dima Bilan în ediția concursului Eurovision din anul 2008, acompaniindu-l pe parcursul melodiei Believe, iar multicampionul olimpic Evgeni Plushenko s-a ocupat de partea artistică a spectacolului.

Voi încheia articolul aici și voi lăsa muzica sa magică să vorbească de la sine: Tosca Fantasy, Carmina Burana, Hungarian Rhapsody, Secret Emotion. Dacă v-am stârnit curiozitatea, puteți vizita pagina de facebook sau canalul oficial de youtube al artistului.

by Alina Andreea Cătărău

Tags: , , , , , , , , , , , ,

One Response to Edvin Marton

  1. O Fortuna | eLitere on September 13, 2015 at 6:38 am

    […] vocal-instrumentale ale acestei bucăți muzicale, voi aminti variantele: Gregorian, André Rieu, Edvin Marton. Însă cea care pare că te ține cu sufletul la gură este versiunea lui Vincent Niclo și a […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *