Eat your kimchi

December 8, 2014

simon martinaTrăim într-o lume în care putem călători fără probleme dintr-o țară în alta și, mai mult decât atât, în care avem acces la suficiente informații încât să știm la ce ne putem aștepta de la un loc nou, de la oamenii pe care îi vom întâlni. Desigur, putem apela oricând la ghiduri turistice sau la rude și prieteni care au mai fost acolo… sau poate chiar la literatură. Dar, în final, ne întoarcem la internet. Să presupunem că vrem să mergem în Coreea de Sud și am vrea să știm unde să bem o cafea, ce să mâncăm, cum să ne comportăm, cum să ne îmbrăcăm, ce locuri să vizităm. Și dacă dorim mai mult decât informații generale, sterile, eatyourkimchi.com ne așteaptă cu brațele deschise să ne îndrume spre aspectele mai puțin cunoscute, dar mult mai interesante, ale acelui colț din Asia.

Simon și Martina Stawski… ei sunt cei care au creat acest video blog. Îi găsim și pe youtube (eat your kimchi, simon and martina bonus, open the happy, you are here cafe), unde au aproximativ 170 milioane de vizualizări, 850000 de abonați… și peste 1100 de videoclipuri. De pe site, putem accesa paginile lor de facebook, twitter, tumblr și magazinul lor online. Deși au un studio în Seul din ianuarie 2013 (unde lucrează alături de o echipă specială alcătuită din SooZee, Leah, Spudgy the Dog și motanul Dr Meemersworth; da, chiar sunt considerați membri activi) și eat your kimchi este acum o afacere cu acte în regulă, totul a început de la un simplu hobby în 2008, când cuplul s-a mutat din Canada în Coreea pentru a preda limba engleză. După cum chiar ei povestesc, au început să filmeze videoclipuri pentru familia lor, îngijorată din cauza amenințărilor venite dinspre Coreea de Nord. Nu se gândeau că vor rămâne acolo, la fel cum nu credeau că vor ajunge să lucreze full-time în mediul online.

Pe scurt, eat your kimchi (nume inspirat de kimchi, preparat tradițional coreean) își propune să aducă în prim-plan aspecte mai puțin cunoscute ale culturii coreene. E locul unde găsim totul despre Coreea, cu aspecte bune și mai puțin bune. Deși conținutul este prezentat într-un mod amuzant și extrem de accesibil cunoscătorilor de limba engleză, în spatele fiecărui articol stă un program strict și multe ore de muncă. Astfel, fiecare zi a săptămânii – în afară de marți – este dedicată unui anumit segment: luni, K-pop Music Mondays (interviuri și recenzii pentru videoclipuri votate de fani); miercuri, TL;DR (too long, didn’t read; Simon și Martina răspund la întrebările celor care le urmăresc videoclipurile); joi, WANK sau FAPFAP (Wonderful Adventure Now Korea, respectiv Food Adventure Program For Awesome People; totul despre locuri ce merită să fie văzute și mâncare ce trebuie – sau nu – să fie gustată); vineri, live chat; sâmbătă, WTF (Wonderful Treasure Find, unde sunt prezentate comori care de care mai ciudate), filmulețe pentru Open the Happy sau DICKS (Discussingspudgy Interesting Contemporary Korean Slang, segment unde ne întâlnim cu SooZee și Leah); duminica e dedicată topurilor de muzică.

Cu toate că modul de abordare e oarecum neconvențional, Simon și Martina au evoluat de-a lungul anilor, ajungând la un punct în care îmbină cu succes informațiile generale cu experiențele personale, obiectivitatea cu subiectivitatea, distracția cu seriozitatea, astfel încât cererile fanilor (the nasties) să fie atinse. Multe dintre videoclipuri au fost filmate în apartamentul personal sau în locuri publice și se pare că un background informal și o prezentare concisă facilitează transmiterea și receptarea mesajului când vine vorba de probleme delicate (sexism, discriminare, prostituție etc). În plus, site-ul reprezintă mai mult decât un experiment personal, fiind creat într-o perioadă în care youtube era la început de drum în Coreea. La nivel mondial, numărul blogurilor a crescut în ritm alert de la an la an; internetul reprezintă o platformă de informare, de lansare, de promovare. Eatyourkimchi.com a devenit unul dintre puținele site-uri de acest fel despre Coreea, cu un conținut eclectic, venind în întâmpinarea nevoilor zilnice ale celor care își doresc să locuiască sau doar să viziteze acest loc.

Deși inițial nu putea fi vorba neapărat de un public țintă, acesta a prins contur între timp, cuprinzând astăzi oameni care împărtășesc viziunea soților Stawski, care își păstrează mintea deschisă, dorind să descopere o cultură nouă. Mare parte din public este formată din femei din afara granițelor coreene (în special din spațiul anglofon), dar Simon și Martina încearcă să creeze articole pe gustul ambelor sexe. Au găsit un mod prin care să atragă și să mențină interesul publicului, păstrând o legătură strânsă cu comunitatea de fani. Datorită mesajelor, întâlnirilor și discuțiilor prin live chat, eat your kimchi este mereu la curent cu cererile venite din partea cititorilor care au un cuvânt important de spus în segmentele TL;DR și Music Mondays, tot datorită lor fiind reluat și WTF, împreună cu o serie de mici concursuri. Pentru ei (pentru noi) au fost aduse la viață personaje precum Fangurilla sau vampirul Mordney. Datorită lor, a putut fi pus pe picioare studioul din Seul; în 2012, Simon și Martina au apelat la fani pentru a strânge suficiente fonduri și răspunsul a venit cu promptitudine. Urmarea? O mai mare vizibilitate a site-ului și un pas înainte în transformarea unui hobby într-o afacere de succes.

Simon și Martina sunt conștienți de influența pe care o au, de faptul că vocile le sunt auzite și că mulți ochi sunt ațintiți asupra lor. De regulă Eat_Your_Kimchi_logoprimesc feedback pozitiv, dar nici ei nu sunt scutiți de critici mai mult sau mai puțin acide mai ales din partea celor care nu pot accepta că nici una dintre culturile lumii nu este perfectă. Faptul că un spațiu merită vizitat sau studiat nu înseamnă că aspectele care nu-i fac cinste trebuie trecute cu vederea. Eat your kimchi nu urmărește nici să condamne, nici să înalțe ode, ci să ofere o imagine realistă. Acum, mai mult decât la început, fondatorii site-ului știu cum trebuie să abordeze anumite probleme și recunosc că da, au ceva mai multă gijă atunci când răspund la întrebări, fără a risca însă să pășească în comoditate, cenzură și conformism. Conform propriilor declarații, cei doi își propun să dezvolte în continuare site-ul care i-a făcut cunoscuți, să ofere un exemplu pozitiv pentru cei care îi urmăresc și să-și extindă afacerea. Păstrând tradiția numelor inspirate de mâncăruri, au cumpărat domeniul eatyoursushi.com și speră ca în viitorul apropiat să reușească să se ocupe de ambele site-uri, fără a pierde din calitatea și farmecul cu care și-au obișnuit fanii. Și dacă ajungeți prin Seul, s-ar putea să vă întâlniți cu Simon și Martina la You Are Here Cafe.

by Elena Atudosiei

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *