Ce poate fi mai frumos decât să vorbești ore în șir cu un artist plastic despre artă, muzică sau despre viață, cu toate așteptările, dezamăgirile și emoțiile legate de viitor? Andra Ștefan este o tânără pictoriță ieșeană, absolventă a Colegiului Național de Artă “Octav Băncilă” și a Universității de Artă „George Enescu” din Iași, iar în prezent este masterandă la Facultatea de Istorie, în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Până în acest moment, Andra a organizat o serie de expoziții personale și în grup, dar să nu omitem faptul că a fost invitată să verniseze expozițiile altor artiști plastici ieșeni. Dar să o lăsăm pe Andra să ne povestească mai multe despre pasiunea ei pentru artă.
*
Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru pictură?
Andra: Cred că m-am născut cu virusul pictural în mine. Din relatările celor din jur, încă de la un an îmi plăcea să desenez. Prima mea capodoperă a fost un desen mural executat cu creioane colorate în nuanțe de verde și albastru pe un perete din dormitorul bunicii. De acest episod îmi amintesc și eu, deoarece eram foarte mândră de faptul că reușisem să fac și o mică gaură în perete cu vârful creionului (după câteva încercări). Ulterior am continuat să desenez în special cu creioane cerate și cariocă. Eram fascinată și încă sunt de formele rotunde și liniile curbe. Un element repetitiv în lucrările mele a fost dintotdeauna spirala.
Talentul propriu-zis a fost descoperit de un prieten de familie grafician, care privea cu încântare mâzgâlelile unui copil de 5 ani. El a sugerat că trebuie să urmez în viitor cursuri de specialitate și să dau admitere la liceul de artă. Familia m-a încurajat mult în acest sens.
Ce te inspiră când pictezi?
Andra: Sursele de inspirație sunt multiple: muzica, un parfum a cărui aromă îmi trezește emoții sau amintiri puternice, propriile gânduri, dorințe, experiențe marcante care se materializează sub diverse aspecte pe suportul plastic, formele vegetale și zoomorfe, o imagine ce-mi rămâne întipărită în memorie, un fragment dintr-o carte (în copilărie îmi plăcea să ilustrez scene din povești). De multe ori o conversație plăcută îmi dă imboldul de a picta. Întotdeauna pictez așa cum simt, nu mă gândesc la aspectul comercial, deoarece procesul creativ îl fac pentru mine și pentru sufletul meu.
De care pictor celebru te simți mai apropiată? Îți place o anumită tehnică de-a lui sau te-a impresionat un anume lucru din viața lui?
Andra: Nu am un singur pictor favorit… fiecare este unic prin tehnică, cromatică, stil și amprenta emoțională pe care o lasă asupra lucrării sale. Am fost impresionată și continui să fiu de artiști din epoci diferite din istoria artei, dar și de cei contemporani. Mi se întâmplă uneori să mă fascineze doar o singură operă a unui artist. Cel mai important aspect care-mi captivează din prima atenția este impactul psihologic al imaginii și mesajul pe care îl transmite. Opera de artă este un jurnal intim al creatorului.
Ce te mai pasionează în afară de pictură?
Andra: Călătoriile, design-ul vestimentar, lectura, creația de obiecte hand-made, muzica, dansul, spectacolele de teatru și balet, cultura orientală și africană, terapiile alternative, psihologia, plimbările lungi în natură, plantele și mai nou gastronomia.
Ce cărți îți place să citești?
Andra: Preferatele mele sunt cărțile de beletristică, psihologie, dezvoltare personală, spiritualitate și artă.
Ce fel de muzică asculți de obicei?
Andra: Depinde mult de dispoziția pe care o am în momentul respectiv. În general prefer ritmurile ambientale pentru relaxare dar și muzica anilor 80-90, clasică și latino reprezintă o adevărată desfătare. Ritmurile latino mă binedispun oricând.
Care este filmul tău preferat?
Andra: Am mai multe, nu mă pot limita doar la unul: „Gardienii destinului”, „Fantoma din Monte Carlo”, „Coco Chanel”, „The Queen”, „The White Masai”, „Seven Blood Orchids”, „Bitter Moon”, „Fata cu cercel de perlă”, „Bodyguard”, „Mesaj de departe”, „Adevărul gol-goluț”, „If only”, „Fantoma mea iubită”, „Pe aripile vântului”. Lista poate continua dar mă opresc aici. Unele dintre aceste filme mi-au servit drept sursă de inspirație și pentru picturile mele.
Cum și unde te vezi peste câțiva ani?
Andra: Îmi este greu să răspund la această întrebare deoarece prefer să nu-mi trasez un plan precis și astfel să pot lăsa spațiu și destinului pentru a interveni. Mereu am considerat că fiecare lucru se petrece la momentul potrivit, doar trebuie fructificată fiecare oportunitate. Întotdeauna am preferat spontaneitatea, deoarece nu agreez ideea de precizie fixă. Sunt un spirit liber și îmi doresc în primul rând să evoluez din toate punctele de vedere, iar acest lucru nu ar fi posibil dacă m-aș limita strict la anumite repere. Îmi place să trăiesc prezentul. Un singur lucru îl pot spune cu precizie: orice voi face în viitor, va fi cu multă pasiune, încredere și optimism, astfel îmi ating scopul de a fi împlinită din toate punctele de vedere.
Și ultima întrebare. Ai un motto după care te ghidezi în viață?
Andra: „Fii tu însuți schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.” (Mahatma Gandhi)
by Alina Andreea Cătărău