David Garrett

March 9, 2015

david garrett elitere 1David Garrett: între muzica clasică și cea ușoară

Dacă mai există persoane care consideră muzica clasică plictisitoare sau elitistă, în acest articol (și în alte câteva) voi încerca să schimb această prejudecată. În ultimii ani am descoperit, în mare parte cu ajutorul Youtube-ului, câțiva artiști virtuozi, care, prin intermediul crossover-urilor (a melodiilor hibride, la granița dintre două sau mai multe genuri muzicale), al coverelor și al improvizațiilor atrag tinerii către muzica clasică.

Un reprezentat de seamă al acestei generații de muzicieni (dacă se poate numi așa) este violonistul americano-german David Garrett, pe numele său adevărat David Christian Bongartz, al cărui pasiune pentru frumosul instrument s-a manifestat de la o vârstă fragedă. Dintre toate studiile și realizările sale profesionale voi menționa că la vârsta de 13 ani a semnat un contract cu Deutsche Grammophon Gesellschaft, la 16 ani a cântat alături de Filarmonica din München, aflată sub bagheta dirijorului Zubin Mehta, în concertele care au celebrat a cincizecea aniversare a Independenței Indiei.

Mai târziu, Garrett a studiat muzicologia și compoziția la Juilliard School din New York, în 2003 a câștigat premiul Composition Competition în cadrul aceluiași conservator pentru o fugă compusă în stilul lui Johann Sebastian Bach, iar în 2014 a debutat în lumea cinematografiei, david-garrett elitereinterpretând rolul controversatului violonist italian Niccolò Paganini în filmul Violonistul diavolului (The Devil’s Violonist). David Garrett a primit premiul Echo pentru albumele Virtuoso, Classic Romance și pentru DVD-ul David Garrett: Rock Symphonies la categoriile Classic Without Borders, Bestseller of the Year, Best Domestic DVD Production și Best Artist în cadrul Rock/Pop Domestic.

Pentru a aduce un suflu nou muzicii clasice, David a preluat simfonii și melodii cunoscute, pe care le-a reorchestrat, le-a îmbunătățit cu influențe rock și pop și chiar le-a îmbinat între ele, cum ar fi Primăvara lui Antonio Vivaldi și piesa Vertigo a trupei irlandeze U2, rezultând melodia Vivaldi Vs Vertigo. Pe site-ul său oficial, artistul declară:  “You have to be a world-class violinist in order to record a good crossover CD. This poses an even greater challenge than classical music does because you want to present things to your listeners in a completely new light while putting on a superb violinist’s performance. The great virtuosos from Paganini to Heifetz did just that. Anything else would be merely mindless commercialism.”

Deși experimentele muzicale ale lui David nu sunt pe gustul tuturor melomanilor, trebuie să îl apreciem pe violonistul german pentru talentul, viziunea, ingeniozitatea, creativitatea și curajul său de a reinterpreta piese și partituri muzicale celebre, cu scopul de a atrage de partea sa un public din toate generațiile, ale cărui preferințe sunt foarte variate. Prin îmbinarea muzicii clasice cu ritmurile muzicii ușoare, el reușește să umple atât sălile de concert, cât și stadioanele metropolelor.

Eu am auzit pentru prima dată de David Garrett și l-am văzut la Oprah, la scurt timp după ce a fost desemnat cel mai rapid violonist din lume de către Guinness World Records. Astăzi el se află pe locul al doilea, fiind depășit de australianul Ben Lee. De la Zborul cărăbușului (de Rimski- Korsakov), m-am lăsat ghidată de marele Youtube, prin intermediul căruia am descoperit melodii și crossover-uri de neuitat precum: He’s a Pirate (coloana sonoră a filmului Pirații din Caraibe, preluată de David), Palladio (Karl Jenkins), Paganini Rhapsody david garrett elitere(Capriciul 24 îmbunătățit), Carmen Fantasie (un melanj ritmat și jucăuș al ariilor Habanera și Chanson bohème din faimoasa operă a lui Bizet), Serenada (Schubert), Nothing Else Matters (Metallica), Adagio (Albinoni), Kashmir (Led Zeppelin) și lista poate continua.

Sper că v-a făcut plăcere să citiți despre un muzician tânăr, talentat și vizionar, pe care îl admir foarte mult. Dacă v-am stârnit curiozitatea cu privire la David Garrett, vă las link-ul către site-ul său și către cele două pagini oficiale de facebook.

by Alina Andreea Cătărău

Tags: , , , , , , , , , , ,

2 Responses to David Garrett

  1. Il Divo | eLitere on March 29, 2015 at 7:18 am

    […] David Garrett March 9, 2015 […]

  2. Edvin Marton | eLitere on June 23, 2015 at 5:25 am

    […] alt creator de crossover-uri, poate la fel de cunoscut și de talentat ca David Garrett, este violonistul ungur Edvin Marton, pe numele său adevărat Lajos Csűry, născut în Ucraina, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *